Over Frowa

Hoe mijn zoektocht naar spreken en trainen met meer resultaat begon

Als de dag van gisteren kan ik me herinneren dat een professor aan zijn publiek overtuigend liet zien hoe weinig effectvol presentaties en trainingen zijn. Volgens hem is de opgedane kennis binnen 2 weken volledig vergeten. Ik was verbijsterd. Vanaf dat moment startte mijn zoektocht naar spreken en trainen mét resultaat. Ondertussen heb ik ervaren dat het mogelijk is om meer te bereiken, dan dat die professor voor mogelijk hield.

Wat je als spreker en als trainer wél moet doen 

Als spreker en als trainer is het de kunst om te ontdekken hoe jij het beste informatie deelt.  Als je dat weet, dan kan je waar je sterk in bent volop te benutten. Verder staan de deelnemers centraal. Het gaat erom hoe voor hen de kans groot is dat informatie blijvend kan worden opgenomen. En dat lukt, als je weet welke principes daaraan ten grondslag liggen. Of je nu spreekt over veiligheid, een een train de trainer geeft, of een workshop communicatie verzorgt

Een leven lang leren en genieten van het nu.

Mijn visie

Spreken en trainen is voor mij samen aan de slag gaan, leren van elkaar. Plezier hebben in het ontdekken van alle mogelijkheden die er zijn om effectief kennis over te dragen en mensen te laten leren. Als onderwijskundige put ik uit de kennis die steeds meer vrijkomt uit breinonderzoek. Die resultaten maken duidelijk waarom iets werkt.

Ervaring

Als onderwijskundige ben ik veelzijdig en werk ik vanuit een brede ervaring aan het ontwikkelen en het geven van trainingen voor de harde werkers op de werkvloer zoals: machinisten, operators, stratenmakers, steigerbouwers, buschauffeurs, ambulancepersoneel, landmeters, (beton-) timmerlieden, trambestuurders, havenarbeiders en horecapersoneel.

Maar ook voor trainers, accountmanagers, preventiemedewerkers, docenten en sprekers.

Daarnaast heb ik me als spreker volledig gericht op Powerful Presentations. Ik spreek over hoe je je PowerPoint Intelligentie kunt verhogen, waardoor je met meer impact en meer effect spreekt.

Tot slot slot heb ik sprekers en trainers om me heen verzameld die hun expertise aanbieden volgens het compacte format van mijn bedrijf KennisClinics.

Voorzitter PSA Holland, dé beroepsvereniging voor professionele sprekers

Op dit moment ben ik de voorzitter van deze vereniging. Sinds 2015 ben ik medeorganisator van de internationale congressen. Ik heb deel uitgemaakt van het bestuur van de Global Speakers Federation, als vertegenwoordiger van PSA Holland. Ook bezoek ik regelmatig internationale congressen met het sprekersvak als thema. Op deze wijze blijf ik op de hoogte van wat er internationaal speelt op het gebied van spreken en het effectvol delen van informatie.

Samenwerkingsprojecten

Voor het Nederlands Veiligheidsinstituut het NLVI heb ik de VGM Masterclass ontwikkeld en ben ik kerndocent van deze masterclass.

Met Hans de Graaf en Jan van Egmond werk ik samen als spreker onder de noemer Brainful Leadership Event. Vooral aantrekkelijk voor associaties die op zoek zijn naar sprekers voor hun event. De presentaties van Hans over decisionmaking, van Jan over implementatie en mijn presentatie over PowerPoint Intelligentie sluiten volledig bij elkaar aan. 

Samen met Dennis Klootwijk van I am Dennis werk ik aan grootschalige onderwijskundige trajecten. Dit maakt het voor mij mogelijk om ook blended learning trajecten aan te bieden met onder andere e-learningmogelijkheden en 360º feedbacktools die aangeboden kunnen worden via internet.         

E-ssistent

Charlotte Schuitemaker werkt als virtual assistent voor Kajak Educatie. Onder de naam E-ssistent is Charlotte ook inzetbaar voor bedrijven die op zoek zijn naar een virtual assistent voor een afgebakende opdracht.

Kajak Educatie

In 1994 heb ik Kajak Educatie opgericht. Onder deze naam bied ik nog steeds trainingen aan op het gebied van leren, communiceren en veiligheidsbewustzijn. Powerful Presentations, KennisClinics en E-ssistent vallen ook onder deze handelsnaam.